maanantai 30. huhtikuuta 2012

Wappumunkkeja!


Vappu ei ole mitään ilman itse tehtyjä munkkeja, koska vaikkei siihen mitään estettä olekaan, ei niitä jostain syystä koskaan muulloin tule tehtyä. Niinpä tänään oli taas se päivä, kun munkkipata ja retroista retroin taikinaohje kaivettiin esiin. Tule mukaan. Leivomme Anni-Helenan kanssa on syntyäpäivälahja vuosien takaa, vuodelta 1990.


Munkit tämän kirjan ohjeella onnistuvat aina. Onneksi ilma ei ulkona näytä ihan noin sateiselta kuin munkkiohjeen kuvassa.


 Eli sitten vaan kokeilemaan ja vappumakuja hankkimaan:)

Kohotettavat munkit

5 dl    maitoa
50g    hiivaa
2 tl     suolaa
1,5 dl sokeria
1 rkl  kardemummaa
2        munaa
14 dl  venhäjauhoja
1 dl    sulatettua rasvaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, hienonnettu kardemumma ja keskenään vatkatut munat. Lisää jauhot ja sulatettu rasva ja alusta taikina tasaiseksi.

Anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Leivo pieniä pyöreitä pullia ja kohota ne liinan alla. Tein litran taikinan ja munkkeja siitä tuli yhteensä 67 kpl.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa noin 180 asteeseen. Tee munkkeihin reiät juuri ennen kuin laitat ne pataan paistumaan. Aivan mainio video-ohje reikämunkkien tekoon löytyy esimerkiksi täältä.

Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi lämpiminä.


Ja sitten ei muuta kuin simat esiin ja munkkeja nauttimaan. Iloista Wappua!

4 kommenttia:

  1. Nams, meillä jää tänä vuonna munkit väliin, mutta ei se mitään...

    Iloista vappua :)

    VastaaPoista
  2. Vappusäästä nauttiva sny1. toukokuuta 2012 klo 18.53

    Hauskaa vappua! Me ostettiin munkit leipomosta tänä vuonna.

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä munkkeja.. mulla on muuten omilta kouluajoilta tuo sama kirja, enpä vaan ole hoksannut, että sieltäkin voisin munkkireseptin löytää :D
    Nyt kun vappu on jo juhlittu, toivottelenkin mukavaa toukokuun ekaa viikkoa!
    Ja muuten, tosi nätti ja kivan mallinen on tuo farkkulaukku ed. postauksessa :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos kivoista kommenteista:) Munkit maistuivat mainioilta ja niitä liikeni vielä pakkaseenkin, joten munkki-iloa riittää vapun jälkeenkin.

    VastaaPoista